З сьогоднішнього дня я почну розповідати Вам про страви в стилі "Англія", традиціях і звичаях старої і сучасної Англії. Насправді, не можна сказати, що у англійців є своя традиційна національна кухня. Я б сказала, що леді і джентельмени воліють найрізноманітнішу їжу. Хоча кілька споконвічно англійських традицій, звичайно ж, є.
Ось, наприклад, двохсотлітня традиція "Полуденного чаю" ("післяобідній чай"). Так-Так! Я не обмовилася! Цієї традиції справді всього лише 200 років! Придумала її Герцогиня Анна в 1830 році. Та й не те, щоб придумала. Просто в 19 столітті сніданок був дуже раннім, а обід подавався тільки в 20,00 вечора. А близько 12,00 герцогиня раптом зголодніла і веліла принести їй що-небудь перекусити. Цим "Чим-небудь" виявився чай! Ганні так сподобалося це нововведення, що незабаром вона почала запрошувати до столу і своїх друзів. Дуже швидко елегантна чайна церемонія стала дуже модною, і великим попитом почали користуватися прилади для сервіровки «12-годинного чаю". Так з'явилися предмети сервіровки зі срібла та порцеляни, підноси та підставки для пирогів, а також гарно одягнена прислуга, контейнери для зберігання чаю, ситечка, заварні чайники і спеціальні столики для чаю.
На початку минулого століття про англійську чайної церемонії на час забули, але зараз, у сучасній Англії, багато важливих подій та святкування, такі як весілля або хрещення дитини, день народження стають більш незабутніми.Я назвала його аристократичним неспроста. Все дуже просто! "Чаєм опівдні" раніше називався легкий і витончений прийом їжі, який був, в основному, в аристократії з її неквапливим способом життя.
І ще один маленький, АЛЕ дуже цікавий момент. У минулому соціальне становище людини визначалося по тому, яким чином він обідав, чи брав він "післяобідній чай"або "чаювання". І, якщо про "післяобідній чай" я Вам вже розповіла, то тепер настав час сказати пару слів про "чаювання". "Ранній вечеря з чаєм" (чаювання) був більш істотним прийомом їжі і включав в себе м'ясо або рибу, і це, дійсно, був ранній обід,який добре задовольняв потреби середнього класу і нижчих станів після довгого дня на роботі.
Най популярніші бутерброди: тонко очищений і порізаний огірок на злегка змащеномуолією білому хлібі, бутерброди з яйцями, бутерброди з тонко порізаної шинкою сирним кремом із зеленню (крес-салат). Після цього у бутербродів потрібно відрізати скоринки, нарізати їх трикутниками, квадратами або гуртками. Подавати такі бутерброди в Англії прийнято на аркушах салату на твердому диску.
Але повернемося знову до центрального "персонажу" нашої розмови - чаю. Готувати справжній англійський чай, як виявилося, ціла наука! Процедура його заварювання дуже важлива: потрібно обполоскати заварний чайник теплою водою, потім закип'ятити воду і залити листовий чай, потім дати йому настоятися три-п'ять хвилин. При використанні листового чаю слід користуватися таким правилом - одна чайна ложка чаю з верхом на чашку води, плюс одна чайна ложка "на чайник". Заварений чай не слід відразу ж наливати в чашку (яка, між іншим, повинна бути неодмінно порцелянової). Спершу у чашку потрібно налити невелику кількість молока. Солодощі чай потрібно шматочком цукру у формі куба. Але якщо такого під рукою немає, то підійде і подрібнений цукор.
За староанглійській звичаєм, господар або господиня наливали чай і подавали до нього закуски. Гості заміщувалися навколо столу або в кріслах поруч зі столом, щоб було куди поставити свої чашки і блюдця, а також чайні ложки, тарілки, серветки, ножі та виделки.
До чаю подаються бутерброди і булочки - це стандартний набір, - але є й інші варіанти: здоби, млинці, хліб і масло, пироги, печиво (бісквіти), кекси, фрукти, кілька видів джемів та желе, мармелад лимонний і вершки. Щоб зробити справжні бутерброди до чаю, потрібно взяти дуже тонкі скибочки хліба. Якщо Ви будете різати хліб самостійно, то краще спочатку його трохи заморозити, це зробить розрізання більш легким. Далі ви можете розкачати скибочки хліба качалкою.
І ще один секрет чайної церемонії я Вам розкрию. Чаювання буде вдвічі приємніше,якщо провести його в компанії хороших друзів, як це робила герцогиня Анна, або з коханою людиною, як це роблять сучасні англійські цінителі чаю.
Скільки разів на день англійці п'ють чай?
ВідповістиВидалитиАнглійці дуже полюбляють пити чай у дома на роботі і навіть під час поїздок. Тому в середньому вони випивають за день від 5 до 10 чашок чаю.
ВидалитиЩо означає термін "12-годинний" чай?
ВідповістиВидалитиЦе перерва на чай о 12 годинні дня коли крім чаю є і перекус який може складатися з бутербродів різних солодощів. Цей термін ввела герцогиня Анна в 1830 році.
Видалити